Entrevista a Xavi Rodríguez

Entrevista | 30/03/2013

Entrevista a Xavi Rodríguez de l'equip de raids Trangoworld.

Lloc de naixement: Lleida
Lloc de residència actual: Sant Cugat del Vallès
Data de naixement: 17/02/1977
Professió: Mosso d'Esquadra
Currículum més destacat en raids:
-  Internacionals:
   ARWS Portugal XPD Race 2007 - 16ª posició.
   ARWS Bimbache Extreme 2008 - 8ª posició.
   ARWS Ecomotion 2008 - 26ª posició.
   ARWS Bimbache Extreme 2009 - 8ª posició.
   ARWS Portugal XPD Race 2009 - 20ª posició.
   ARWS Bimbache Extreme 2010 - 19ª posició.
   ARWS Huairasinchi 2013 - 2ª posició.
   Corsica Raid 2010 (2ª posició), 2011 (1ª posició) i 2012 (4ª posició).
   Perú 8 Mil 2010 - 1ª posició.
-  Nacionals:
   LERA 2009 - 4a posició.
   LERA 2010 - 1a posició.
   LERA 2011 - 3a posició.
   LERA 2012 - 2a posició.
   Campionat d'Espanya 2012 - 1ª posició.
-  Catalunya:
   Copa Catalana 2009 - 3ª posició.
   Campionat de Catalunya 2009 - 1ª posició.
   Copa Catalana 2010 - 2ª posició.
   Copa Catalana 2011 - 1ª posició.
   Campionat de Catalunya 2011 - 1ª posició.
   Copa Catalana 2012 - 1ª posició.
   Campionat de Catalunya 2012 - 1ª posició.Quan i com et vas iniciar en els raids d’aventura? 
Vaig descobrir els raids al 2002, va ser quan vaig acompanyar a uns amics del Gimnàs a un raid de la Lliga espanyola que es feia a Picos de Europa. Jo feia d'assistència i va ser una experiència que em va impactar. No tenia bicicleta ni havia fet mai fins llavors btt, però vaig decidir que en breu volia fer un "raid". Veure als meus amics patir durant dos dies, fent barrancs, perdent-se per la nit, arribant desencaixats... En poc temps vaig fer l'inversió de la btt i al 2003 vaig fer el Raid de la Noguera amb uns amics on ho vam passar genial.

Quins esports havies practicat abans?
Res a veure amb la muntanya.  Futbol.

Com han evolucionat els raids durant els darrers anys i quin futur els hi veus? 
Doncs quan vaig començar va ser quan els millors esportistes de cada especialitat estaven competint a nivell mundial i era un esport molt elitista i molt de moda. Qualsevol muntanyenc que sapigués llegir un mapa de muntanya i que li agradés perdres per la muntanya fent totes les disciplines que es poden fer a la natura, buscava un grup d'amics, i anava a passar un excepcional cap de setmana on aprendria a fer alguna de les disciplines que no havia fet mai, i arribaria a casa trinxat i amb moltes fotos a la camara. La veritat que jo era d'aquests, que podriem dir "globeros" ho passava genial, i l'únic objectiu era passar-ho bé i fer el màxim de recorregut. Quant més llarg millor, més coses feiem. Ara tot a canviat, la gent s'ha acomodat i no volen gaires complicacions. A nivell popular està tornant a creixer però a nivell competitiu està una mica estancat a Espanya i Catalunya. A França és una altra cosa ja que ens porten molt avantatge en el tema muntanya i tenen una altra mentalitat. Que t'aporten els raids? que és el que més t'agrada? 
Els raids és l’esport que engloba tots els esports que m’agraden. Et permeten conèixer indrets que, segurament, per nosaltres mateixos no els veuriem.  A més tenen el punt de competició que a tots ens agrada. Així que és una experiència brutal poder competir en allò que més t’agrada i en equip amb amics. I si parlem de raids internacionals, ja és un altre tema, és la convivència amb els companys, que acaben convertint-se en una família durant els dies que dura la prova, dies abans i després. 

Quan i com va néixer l’equip Trangoworld?  i el catraid? 
L’equip és CATRAID-TRANGOWORLD. CATRAID es va formar farà tres anys. Va començar juntant un grup d'amics amb els que m’ho passava bé entrenant, sortint en btt, anant a fer muntanya, o que formaven part de d’altres equips. Vam fer una reunió amb uns objectius, i els principals era disfrutar fent el que més ens agrada, i després va sorgir el tema competitiu, i va apareixer TRANGOWORLD que és l’esponsor, que ha confiat amb nosaltres fins la data. Quins propòsits i objectius us marqueu per aquesta temporada? 
Aquesta temporada es caracteritza per uns canvis en el reglament de la Copa Catalana, on els equips seran de 2 integrants, cosa que no ens afavoreix, i on intentarem aconseguir estar lluitant amb els tres primers a cada prova. A nivell internacional, queda per definir una mica pel tema de pressupostos, però l’objectiu està fixat amb el Mundial de Costa Rica. Per poder participar amb garanties intentarem abans fer dues proves com el campionat d’Europa que es fa a França, i el Bimbache Extrem que es fa a Platja d’Aro (Girona) i que es classificatori pel Mundial.

Com t'organitzes l'entrenament amb la vida personal i professional? 
Els entrenaments és més facil que les competicions, però força bé. Els dies que tinc festa aprofito per fer tirades llargues i disciplines més inusuals, i els dies de treball, tirades més curtes i intenses. Pel que fa la vida personal, intentes implicar al màxim la parella i la família en els projectes i així formen part de l’exit.

Quin podria ser un entrenament setmanal tipus? 
Tot va en funció de l’objectiu, però abans d’un raid internacional en el que passaré més de 50 hores seguides fent activitat, he de fer molt volum i intento sortir cada dia. De 3 a 4 hores encara que treballi, i si es pot més, intentant sortir dos o tres cops de nit amb frontal. Si plou o fa molta calor millor, això forma part de l’entrenanment. 

Alguna experiència que sempre recordaràs o que t'hagi marcat?
 
De tots els raids hi ha alguna cosa qua et marca de per vida. No s'obliden. Sobretot els de més de 3 dies.
Suposo que la millor experiència va ser l’arribada del raid de la Copa del Món a Costa Rica l’any 2010. Va ser una prova molt dura i vam patir molt tot l’equip, vam tenir una compenetració genial, tot va sortir perfecte, i només ens quedaven 10 km de bicicleta per una carretera, plena de fotògrafs i de càmares de TV que no paraven de felicitar-nos. No anavem a guanyar, anavem a fer 3ers, però, ningú ens coneixia i era el nostre millor éxit. No paraven de caurens les llàgrimes, va ser molt emotiu. La pitjor experiència va ser en una etapa de caiac a Brasil. Vam estar més de 20 hores arrossegant els caiacs per un riu que no duia prou aigua per poder navegar. Va ser desesperant.Quina preparació/entrenaments has fet pel Huairasinchi?
El mateix que per a altres, però he fet molt esquí de muntanya per acostumar-me al fred i l’alçada. Moltes sortides de nit a temperatures sota cero. I moltes, moltes hores hores. 
Però el més important va ser els 9 dies d’aclimatació que vam fer a Ecuador. Molts trekings i btt a més de 4000m dormint en refugis.

Amb quin record et quedes i/o que és el que més t'ha impactat del Huairasinchi?
Els paisatges. Si no es veu no es pot explicar l’espectacularitat d’aquella terra de volcans. 
L’experiència personal amb la resta de l’equip. Només havia corregut amb el Jorge, però va ser una bonica experiència conèixer i compartir i aconseguir el que vam aconseguir amb dues persones que “no coneixia”  fins 10 dies abans de la prova.

Quins consells donaries a aquelles persones que volen començar?
Que s’ho prenguin amb calma. Que comencin per raids populars o en categories iniciació. Que es perdin, que forma part de l’aventura. L’experiència d’un raid és la mateixa per al primer que per a l’últim i, potser l’últim la viu encara més intensament i sempre serà positiva.

Moltes gràcies!! 
comments powered by Disqus
Licencia Creative Commons Raid Aventura se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported