Entrevista a Oriol Pellissa de l'equip Two Nav Terres de l'Ebre després de la victòria al Corsica Raid

Entrevista | 18/06/2015 por Adrià Vall

LA VICTÒRIA ÉS EFÍMERA, ELS RECORDS QUEDEN PER SEMPRE

Aquesta és la frase que resumeixen els components de l’equip Two Nav Terres de l’Ebre després del seu pas pel Corsica Raid a l’Ile de Beauté a Còrsega.

L'Equip de raids Two Nav Terres de l'Ebre, s'ha endut la victòria al Corsica Raid 2015; un raid internacional de gran prestigi que forma part de la lliga europea de raids (European Series in Adventure Racing).

L'equip estava format per un grup extens d'esportistes de les Terres de l'Ebre, del Camp de Tarragona i, puntualment, per altres integrants del territori català. En aquesta ocasió els integrants de l’aventura corsa han estat: Glòria Sobrero, Toni Muné, Roger Moras i Oriol Pellisa

Tenim l'oportunitat que l'Oriol Pellissa, capità de l'equip, ens expliqui els detalls de l'aventura.


- Com va sorgir la idea de participar al Corsica Raid? Com us heu preparat?

L'any passat ja ho varem intentar però econòmicament no ens ho podíem permetre I aquest any, gràcies a l'ajuda de TwoNav, hem pogut tirar endavant aquesta aventura.

Per nosaltres, el Corsica Raid és un raid de referència pel seu prestigi i, sobretot, perquè un raid que fa més de 20 anys que es celebra ha de tenir quelcom especial. La nostra idea dels raids va molt lligada a gaudir de l'entorn i l'escenari de Còrsega és de somni en aquest aspecte.

Físicament, cadascú de nosaltres s’ha entrenat de forma individual intentant reforçar les disciplines més dèbils i mirant de fer entrenaments semblants al que ens podríem trobar (Btt de nit, caiac de mar, curses nocturnes d’orientació, alta muntanya, etc...)

Vàrem intentar quedar diferents vegades per fer entrenaments d’equip, però el mal temps no ens ho va permetre. Al final, les últimes setmanes abans dels raid vàrem participar en diferents competicions d’equip per tal d’acabar-nos de conèixer i poder competir junts. 


El Corsica Raid és un dels raids d'aventura més reconegut d’Europa, i l’organització l'ha convertit en un esdeveniment cultural, patrimonial, social i natural per tal de projectar a l’exterior els valors de l’illa de Còrsega o, tal i com l’anomenen, l’illa de la bellesa (Ile de Beauté)

La 20ena edició del Corsica Raid Adventure s'ha disputat entre els dies 6 i 10 de juny, participant-hi alguns dels millors equips internacionals d'Europa.

El Corsica Raid va començar a Bastia i va acabar a Pitrusedda, recorrent el sector Nord- Nord Oest de l'Illa: Bastia, Serra di Pigno, platja d’Ostriconi, Punta Spano, Lumiu, Bonifatu, Asco, Calacuccia, Vall de Nielu, Coll de Vergio, Porto, Les Calanches de Piana (patrimoni de la UNESCO), barranc de Dardu, platja de Chiuni, Carghjese, Ajaccio, Pitrusedda, bosc de Chiavari... Un increïble mosaic de paisatges naturals, una meravellosa línia de costa, platges amb aigües turqueses, impressionants valls, densos boscos i enigmàtics pobles de muntanya.- Quines valoracions en feu del raid?

L’organització te uns trets molt diferencials a la resta d'organitzacions. Ells segueixen unes tradicions que es centren en donar importància i potenciar la marca pròpia del raid; l'Illa de Còrsega. Per aquest motiu, els recorreguts i els llocs per on transcorre el raid tenen un alt valor natural, paisatgístic i patrimonial que et permeten gaudir i descobrir l'illa en tots els sentits. Un altre punt fort de l’organització es que sempre es van preocupar per la seguretat dels participants i un exemple clar va ser la suspensió d'una de les etapes de muntanya per una altre de btt per motius de mal temps. L'endemà, pel lloc on havien de passar hi van morir 2 persones i hi van haver 4 ferits.

En quan als equips participants, la majoria d'ells eren francesos, però també n'hi havien d'altres països com el Canadà, Alemanya, Bèlgica, Suïssa. Amb tots ells sempre hi va haver molt bona relació i una bonica competitivitat. Cal destacar l'equip Sapeurs Pompiers de Narbonne que competien en benefici de dos nens prematurs, en Gabyn i l'Eulaly. Al final del raid ens van demanar 2 samarretes de líders signades i a l'entrega de premis els hi vam regalar. Veure la cara d'emoció d'en Gabyn, l'Eulaly, els seus pares i de tot l'equip és una imatge que sempre recordarem.

Respecte el resultat obtingut, aquesta va ser una grata sorpresa. En un primer moment havíem plantejat el raid com una experiència més, sense cap objectiu concret, però sí de mirar de fer un bon resultat i sobretot, disfrutar al màxim. Teníem molts dubtes sobre com respondríem amb el caiac de mar, però en el segon dia de competició vàrem veure que no ho fèiem tant malament! Això ens va animar molt i quan ens van donar el maillot de liders, vàrem decidir donar-ho tot fins al final.Després d’una bona primera etapa pels entorns de Bastia, en el segon dia de cursa l’equip Two Nav Terres de l’Ebre va situar-se en primera posició i va lluitar durament contra els altres equips per mantenir aquesta meritòria plaça fins al final.

Passats 4 dies i mig de competició, l’equip Two Nav Terres de l’Ebre va arribar primer a la meta final de Pitrusedda del Corsica Raid Aventure 2015 amb una avantatge de 2:40 hores del segon classificat, l'equip francès Los Bomberos 81,  i de 4:24 hores respecte del tercer classificat, el també equip francés Raid Vallée du Poupet.

Durant aquests dies, els més de 30 equips participants han realitzat un total de 320 km repartits en diferents seccions: caiac de mar, curses a peu i d’alta muntanya, coastering (trekking resseguint la costa), bicicleta de muntanya, barrancs, circuit de cordes, natació pel mar i curses d’orientació.


- Quins han estat els factors més determinants en la vostra victòria, com us el vau plantejar a nivell organitzatiu i d'estratègia?

Teníem clar que un raid de tants dies s'havia de plantejar amb una estratègia de menys a més però el primer dia vàrem fer el revés i vam començar molt forts per tal de testar el nivell de la resta d'equips. 

El primer sector de caiac ens va permetre veure que no estàvem tan malament en aquesta disciplina; tots havíem entrenat el caiac però no haviem pogut entrenar massa temps junts amb un caiac doble. A la secció de trail, vàrem veure que podíem fer un bon resultat i això ens va animar molt. 

En quan a la resta de dies, vàrem dividir els diferents sectors del raid de manera que les transicions i els relleus fossin els més adequats a cada un de nosaltres i sobretot mirar de fer un bon temps a les seccions de btt i el córrer que eren els nostres punts forts. L’estratègia no va anar gens malament i a molts d'aquests sectors vàrem fer primers! 

L'últim dia del raid, vàrem anar a conservar la posició per tal d'evitar qualsevol incidència mecànica o lesió que ens pogués perjudicar en el resultat final.

Potser un dels punts claus del raid va ser la nit del tercer al quart dia on vàrem mantenir l'avantatge que portàvem respecte el segon classificat, i sobretot el sector de caiac de l'endemà al matí. El caiac s'iniciava de forma esglaonada i tots els equips anaven sortint en un interval de 2 minuts i en ordre invers a la classificació. Sortir l'últim et feia anar darrera de tothom, però sobretot era un problema a l'hora de desembarcar a una petita cala i després haver de pujar el caiac per un sender fins a un aparcament. Durant el caiac vàrem avançar alguns equips i al desembarcar, vàrem carregar el caiac a les espatlles. Això ens va permetre pujar tot el sender més ràpid que els altres i arribar segons a la transició de Piana.
 
Un altre punt molt important va ser la bona comunicació amb la nostra assistència. Teníem clar que seria el factor clau i determinant, tant en la coordinació interna de l'equip com en la coordinació amb l'organització. En aquest aspecte hem tingut la millor assistència possible ja que la Glòria domina perfectament la llengua francesa i el seu caràcter extravertit i simpàtic ens va permetre no perdre ni un detall dels brefings, i dels aspectes tècnics i canvis indicats per l’organització.


L'equip de Raids de Terres de l'Ebre va organitzar al mes de maig la segona edició del Raid ilercavó, un raid itinerant amb una filosofia tradicional i integradora molt pareguda al Corsica raid.

D’altra banda, el cap de setmana del 30 i 31 de maig, l'equip va aconseguir una meritòria 3era i 6ena classificació en la categoria mixta (2 nois + 1 noia) al campionat d'Espanya de raids disputat  a Riglos (Aragó).

Ara, després d’uns meritoris dies de descans, l’equip començarà a preparar el RaidAran que també forma part del circuit europeu de raids d’aventura i que es celebrarà de l’ 1 al 5 de juliol en aquesta bonica vall del nostre territori.

l'Equip està molt agraït per l’ajuda obtinguda de les empreses TWO NAV BY COMPEGPS, NOOTKA KAYAK, SK KAYAK, HOKO ESPORT, i a tota la resta de patrocinadors i col·laboradors que amb el seu esforç ens ajuden a tirar endavant els nostres somnis. Iep!! i a les famílies que ens aguanten i ens fan costat en tot moment!Més informació  i fotos:

https://www.facebook.com/corsicaraid?fref=ts

http://www.corsicaraid.com/

https://www.facebook.com/equipderaids.delebre?fref=ts

http://raidilercavo.blogspot.com.es/


Autor
Adrià Vall
Sección raids, editor y director
comments powered by Disqus
Licencia Creative Commons Raid Aventura se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported