La experiencia de Albert Roca en el Mundial de Aventura

Entrevista | 04/01/2013

Durante los próximos días publicaremos entrevistas a los participantes del Mundial de Aventura de Costa Rica 2013 donde nos explicarán sus experiencias y aventuras en primera persona.

Empezamos con Albert Roca del equipo Thule Adventure Team (campeón del Mundo, 1r clas.).  Columbia Vidaraid (2º clas.), Antioquia Trangoworld (14º clas.) y Grifone Platja d'Aro (30º clas.). 


-----   català   ------


Albert Roca, Thule Adventure Team, 1r classificat i campió del món de raids d'aventura.  Viu a Serinyà, Catalunya, bomber de professió.


- Com et sents i amb quines sensacions et quedes després de finalitzar el Mundial? 

Guanyar un mundial és actualment el punt més alt on es pot arribar en els raids d’aventura. És l’única competició d’expedició que reuneix als millors equips del món. Per mi és molt significatiu haver guanyat amb un equip tant jove, amb una mitjana d’edat de 32 anys. Suposa un canvi generacional. Personalment és el millor premi a la meva trajectòria esportiva, però espero mantenir-me aquí el màxim temps possible. 


  - Com descriuries l’ARWC CostaRica des de tots els punts de vista? (recorregut, seccions, organització, paisatge, equips, país, etc...) 

L’escenari d’aquest mundial ha estat increïble. Hi ha llocs al món on es poden fer curses impressionants amb relativa facilitat i Costa Rica n’és un. Però a més l’organització ha fet un event èpic, tocant les dues fronteres del país i les dues costes. Crec per això que es va exagerar una mica amb el kayak (tot i que a nosaltres ens ha afavorit) i va ser una carrera molt més llarga del que s'havia planejat i això es va notar a nivell logístic.  Un dels millors punts a remarcar va ser la increïble hospitalitat i amabilitat de la gent i de la gran tasca de l'organització per fer-ne gran difusió dintre el país.   A San José la gent ens reconeixia i ens deia “Vosaltres heu guanyat el mundial d’aventura”. La rivalitat va ser increïble. Durant tota la cursa vam estar barallats amb Seagate i Columbia Vidaraid també ens va donar algun ensurt. Per nosaltres la cursa no va ser la “ideal” ni molt menys. Cada cop que preníem distància teníem algun problema greu que ens endarreria altra vegada. Però els raids són així. Depenen de moltíssims factors. També ens va saber greu l’abandonament de dos dels favorits, Silva i Seagate. 

Però una cosa que no em puc estar de denunciar va ser la desmerescuda cerimònia d’entrega de premis, el fet de no tenir cap record que digui que som campions, a més del premi amb metàl·lic que encara desconeixem la seva quantia i quan el rebrem. Crec que a vegades la mateixa organització intenta donar un tracte professional a aquest esport, que crec que se’l mereix, però és ella mateixa la que després el desllueix.


 - Quins aspectes valores més positivament i negativament de l’ARWC? 

S’ha de reconèixer que és una bona cooperativa de curses i de corredors. Especialment des que al capdavant hi ha Craig Bycroft. Però queda encara molta feina a fer. És molt difícil que coincideixin dos equips bons a una ARWS fins i tot de vegades un. D’alguna manera s’haurien de fer les curses més atractives als equips, que sovint es guarden tota l'energia pel mundial i en les altres curses només es busca la classificació. Ara volen treure una nova norma perquè es corri com a país. Personalment no em sembla massa bé. Obligaran que tres dels corredors siguin del mateix país, com a mínim, i això és una cosa difícil. A part que el país que em tocaria representar a mi no em fa el pes, tot i que es podria treballar per dur a una selecció catalana com a les curses de muntanya. Crec per això que la millor feina d’en Craig, és buscar consens entre corredors i organitzacions. 


 - Com valoreu l’experiència a nivell d’equip, i tu en concret a nivell personal? 

Per mi ha estat increïble, des que vaig rebre l'oferta de córrer amb ells. En Jacky i la Mimi són considerats una de les parelles més fortes del món del raids i l’Stuart per mi és un dels millors corredors de la història. El fet de ser escollit per estar en aquest equip, i que m’avisessin amb sis mesos d’antelació em fa pensar que també dec ser un bon corredor. I de fet a l’equip varem encaixar tots amb una jerarquia bastant horitzontal. Tots sabem en tot moment el que necessita l’un, l’altre i l’equip en general.


- Quins són els vostres punts forts com a equips? i aquells que podrieu millorar? 

La navegació de l’Stuart és un punt fort, és molt bo, però a més ens pot passar el mapa a en Jacky o a mi en qualsevol moment que li permet tenir la ment fresca per no fallar en seccions difícils. En Jacky i la Mimi treballent molt compenetrats, de fet estan sempre junts en la seva vida quotidiana i el seu rendiment és molt bo.   La Mimi és una dona molt forta i gairebé mai limita l’equip, és més, sovint és la que l’estira. En Jacky sempre pensa amb tot el material, amb tota la logística. Jo sempre estic allà i intento resoldre les mancances de l’equip. Sinó tinc feina me la busco. Val a dir que sempre n’hi ha, tots passem per alts i baixos. Podem millorar molt corrent junts. Només hem fet dues curses. Una a Idahocómodes al davant, relaxats i divertits tota la cursa. L’altre el mundial, bastant més tensos.  El principal problema a millorar la comunicació. Tot i que tots parlem bé l’anglès en moments durs o amb el cansament a vegades costa.


- Amb aquesta aventura haureu adquirit molta experiència i coneixements, podries concretar quins aprenentatges i aquells aspectes que afrontaríeu diferent?

Hem après que per guanyar s’ha d’estar preparat psicològicament. Jo ho estava des de que m’ho varen dir. Va ser molt fàcil afrontar moments difícil pensant que el premi era ser campió del món. I això alhora va fer que sempre lluitéssim per anar líders, fins i tot quan anàvem líders per obrir espai amb el darrera. I mai ens varem donar per vençuts. Si Columbia hagués anat amb la nostra mentalitat, a la última secció (on varem tenir molts problemes) ens hagés atrapat. En els raids s’ha de lluitar fins al final!   


- Quin va ser el moment més dur i com el vau afrontar?
 

El moment més dur va ser l'última nit. En Jacky va començar a al·lucinar i no sabia ni a on era ni qui era, ni amb qui estava ni perquè. No volia seguir. Era una secció de bici i feia dues pedalades i es tirava a terra a dormir. Tampoc tenia control i a vegades estava a punt de caure. No coneixia a la Mimi, la seva parella, i això feia que ella estigués destrossada emocionalment, i per mi i l’Stuart era com si el nostre somni s’esvaís. Ens plantejàvem retirar-nos a 20km de meta. Al final amb un increïble treball d’equip, portant a en Jacky un per cada braç amb la bici, varem aconseguir arribar fins a la meta. Va ser increïble. Molt emotiu. 


Propers reptes i objectius per la temporada 2014? 

De moment recuperar-me. Per descomptat intentar revalidar el títol amb Thule, però dependrà de bastants factors. Primer veure quines normes treuen els de ARWC, si han de ser tres del mateix país no podrem repetir. A més a Thule hi ha més corredors i les places aniran cares, i més sortint amb el dorsal *01*. Però si no hi ha la possibilitat també m’atrau molt la idea d’engegar un projecte d’equip a curt o mitjà termini. Crec que al meu entorn hi ha gent molt bona capaç d’estar al davant de tot. Catalunya i l’Estat Espanyol han estat sempre potència de raids d’aventura a nivell mundial gràcies a equips com Buff, Abarth-Teva, Salomon i ara a més amb Columbia-Vidaraid subcampió del món. Crec que seria bon moment per arrancar quelcom d’aquí. De Catalunya. 


------  castellano  ------

Albert Roca, Thule Adventure Team, 1r clasificado y campeón del mundo de raids de aventura.  Vive en Serinyà, Catalunya, bombero de profesión.


- Cómo te sientes y con qué sensaciones te quedas después de finalizar el mundial?

Ganar un mundial es actualmente el punto más alto donde puedes llegar con los raids de aventura. Es la única competición de expedición que reúne a los mejores equipos del mundo.  Para mi es muy significativo haver ganado con un equipo tan joven, con una media de edad de 32 años, que supone un cambio generacional.  Personalmente es mi mejor premio a mi trayectoria deportiva y espero poder mantenerme aquí durante mucho tiempo.    


- Cómo describirías el ARWC Costa Rica desde todos los puntos de vista?

El escenario de este mundial ha sido increible. Hay sitios en el mundo donde se pueden hacer carreras con relativa facilidad y Costa Rica es uno.  Pero además la organización ha hecho un evento épico, de frontera a frontera y de costa a costa.  Creo que esto se exageró un poco con el kayak (todo y que a nosotros nos favoreció) y que fué una carrera mucho más larga de lo que se había planeado y esto se notó a nivel logístico.  Uno de los mejores puntos a remarcar fué la increible hospitalidad y amabilidad de la gente y la gran tarea de la organización por hacer difusión por el país.  A Son José la gente nos reconocía i nos decía "vosotros habéis ganado el mundial de aventura".  La rivalidad fué increible.  Durante toda la carrera estubimos disputando con Seagate y Columbia Vidaraid también nos dió algún susto.  Para nosotros la carrera no fué ideal ni mucho menos.  Cada vez que teníamos distancia llegaba algun problema que nos retrasaba otra vez, pero los raids son así, con muchos factores a considerar.  También nos supo mal el abandono de los favoritos, Silva y Seagate. 

Pero una cosa que no me puedo estar de denunciar fué la desmerecida ceremonia de entrega de premios, donde no recibimos ningún recurdo que diga que somos campeones, además, el premio en metálico aún ahora desconocemos la cuantía y cunado lo recibiremos.  Creo que a veces la misma organización que intenta dar un trato profesional al deporte, que se lo merece, es ella misma (la organización) quien después lo desluce.


- Qué aspectos valoras más positivamente i negativamente del ARWC?

Hay que reconocer que es una buena cooperativa de carreras y corredores, especialmente desde que delante hay Craig Bycroft, pero queda aún mucho trabajo por hacer.  Es muy difícil que coincidan 2 equipos buenos en una ARWS, incluso a veces hasta 1. De alguna forma se tendrían que hacer las carreras más atractivas para los equipos, que a menudo se guardan toda la energía para el mundial, y en otras carreras solo se busca la clasificación.  Ahora quieren introducir una nueva norma para que se corra como país.  Personalmente no me parece bién, obligarán a 3 corredores a ser del mismo país, y esto es difícil.  Además que el país que me tocaría representar a mi no me motiva, todo y que se podría trabajar duro para una selección catalana como la de carreras de montaña.  Creo que la mejor tarea de Craig es buscar el consenso entre corredores y organizadores. 


- Como valoráis la experiencia a nivel de equipo, y tu a nivel personal?

Para mi ha sido increible desde que recibí la oferta para correr con ellos.  Jacky y Mimi són considerados una de las parejas más fuertes del mundo de raids y Stuart para mi es uno de los mejores corredores de la história.  El hecho de ser elegido por este equipo y que me avisaran con 6 meses de antelación me hace pensar que también debo ser un buén corredor.  Y de hecho en el equipo encajamos con una jerarquía vastante horizontal.  Todos sabemos en en todo momento lo que necesita uno, el otro, y el equipo en general. 


- Cuáles son vuestros puntos fuertes como equipo? y cuáles podrías mejorar?

La navegación de Stuart es un punto fuerte, es muy bueno, pero además nos puede passar el mapa a Jacky y a mi en cualquier momento y le permite tener la mente fresca para no fallar en secciones difíciles.  Jacky y Mimi trabajan muy compenetrados, de hecho están siempre juntos en su vida cuotidiana y su rendimiento es muy bueno.  La Mimi es muy fuerte y casi nunca limita al equipo, es más, a menudo es ella quien lo estira.  Jacky siempre piensa en todo el material, con toda la logística.  Yo siempre estoy allá y intento resolver cosas del equipo, sino tengo trabajo me lo busco, hay que decir que siempre hay cosas ya que todos pasamos por diferentes momentos.  Podemos mejorar mucho corriendo juntos, solo hemos echo 2 carreras, una a Idahocómodes iendo delante, relajados y difertidos toda la carrera, y el otro mundial, vastante más tensos.  El principal problema es mejorar la comunicación.  Todo i que todos hablamos bién el inglés, en momentos duros o cansancio cuesta.


- Con esta aventura habréis adquirido mucha experiencia y conocimientos, podrías concretar qué aprendizajes y aquellos aspectos que afrontaríais diferente?

Hemos aprendido que para ganar hay que estar preparado psicologicamente.  Yo lo estaba desde que me lo digeron. Fué muy fácil afrontar momentos difíciles pensando que el premio era ser campeón del mundo, al mismo tiempo que luchábamos para ir líderes, incluso cunado íbamos líderes, luchar para abrir más espacio, y nunca nos dímos por vencidos.  Si Columbia hubiera ido con nuestra mentalidad en la última sección (donde tuvimos muchos problemas) nos hubiera atrapado.  En los raids hay que luchar hasta el final.


- Cuál fué el momento más duro y cómo lo afrontásteis?

El momento más duro fué la última noche. Jacky empezó a alucinar y no sabía ni donde estaba, ni quien era, ni con quien iba ni porque.  No quería seguir.  Era una sección de btt y hacía 2 metros y se tiraba al suelo a dormir.  Tampoco tenía control y a veces estaba a punto de caer.  No conocía a la Mimi, su pareja, y eso hacía que ella estubiera destrozada emocionalmente y para mi y Stuart era como si nuestro sueño desapareciera.  Nos planteamos retirarnos a 20Km de meta.  Al final, con un increible trabajo de equipo, llevando a Jacky cada uno por cada brazo con la bici, conseguimos llegar a meta.  Fué increible, muy emotivo.


- Próximos retos y objetivos para la temporada 2014?

De momento recuperarme.  Por supuesto intentar revalidar el título con Thule, pero todo dependrá de muchos factores.  El primero ver que normas impondrán desde la ARWS, si tienen que ser 3 del mismo país no podremos repetir.  Además a Thule hay más corredores y las plazas irán caras, además saliendo con el dorsal 01.  Pero sino hay la posibilidad también me atrae mucho la idea de empezar un proyecto de equipo a corto medio plazo.  Creo que en mi entorno hay gente muy buena y muy capaz de estar delante en todo.  Catalunya y el Estado Español han sido siempre potencia en raids de aventura a nivel mundial grácias a equipos como Buff, Abarth-Teva, Salomon y ahora más con Columbia Vidaraid subcamoeón del mundo.  Creo que sería buén momento para empezar algo aquí, de Catalunya.

+info:

Entrevista a Thule Adventure Team
http://www.raidaventura.org/articles/g22XxPVJNV

El Campeonato del Mundo más duro de la historiahttp://www.raidaventura.org/articles/CQHMqyMVnR

Emocionante Adventure Race World Championshiphttp://www.raidaventura.org/articles/0Cmqvh84AH

Thule Adventure Team campeón del mundo de Carreras de Aventurahttp://www.raidaventura.org/articles/w6XEpOaIda

Albert Roca, campeón del mundo de carreras de Aventura en Costa Rica 2013
http://www.raidaventura.org/articles/CqKyeS8KPg

Blog d'Albert Roca
http://albertrocavelazquez.blogspot.com.es/2013/12/pura-vida-pura-locura.html

Thule Advenute Team
http://www.thuleadventureteam.com
https://www.facebook.com/thuleadventureteam?fref=ts


comments powered by Disqus
Licencia Creative Commons Raid Aventura se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported