Rogaining Internacional de Catalunya

Previa | 07/02/2014

Inscripcions obertes al Rogaining Internacional de Catalunya.  Aconsegueix una inscripció d'equip gratuïta, pròximament a www.raidaventura.org


El dissabte 26 d’abril vinent, Catalunya torna a organitzar una prova internacional de Rogaining. Aquest cop a Vilassar de Dalt i amb l’escenari dels magnífics terrenys del parc de la Serralada litoral.

Després de l’èxit del Campionat d’Europa organitzat aquest 2012 a casa nostra durant el mes de gener a la Llacuna, aquesta prova vol tenir continuïtat i situar Catalunya en el mapa d’aquestes competicions a nivell europeu.

La competició es disputarà en tres modalitats; 3 hores pels corredors populars, 6 hores i la prova internacional de 12 hores.

Recordem que en aquest tipus de competició, els participants disposen d’un temps establert (3, 6 o 12 hores) per fer el màxim número de fites en una mapa de més de 50km2 i que a més de Vilassar de Dalt, inclou parts del terme municipal de 8 municipis més del Maresme i el Vallès Oriental. Els corredors es mouen amb total autonomia pel medi natural amb l’única ajuda del mapa i una brúixola per localitzar i marcar el major nombre de punts de control.

El club esportiu Farra-O organitza aquesta prova que també s’ha convertit en el Campionat del Mon de Bombers de l’especialitat.

Dins del club que destaca per les seves organitzacions acurades, la qualitat organitzativa està assegurada perquè  hi trobem alguns dels corredors amb millors resultats en competicions nacionals i internacionals de  casa nostra, que sumen multitud de pòdiums, i d’entre ells el Campionat d’Europa del passat més gener.

Informació tècnica

TERRENY

50 quilometres quadrats  en la Serralada litoral; muntanyes de 500 metres a tocar de la mar. Terreny força desnivellat, amb substrat de sauló, entre els 80 i 500 metres d’altitud, està cobert en la seva majoria per bosc amb pinedes de pi pinyer i d’alzina en general de bona penetrabilitat. Extensíssima xarxa de camins i corriols. Multitud de detalls que senyalen la presència humana des de temps immemorials; poblats ibèrics, coves, monuments, casalots i finques abandonades, castells, ermites, murs, mines, etc. La Serraladaes troba esquitxada de grans blocs de granit que proliferen en algunes zones de bosc donant un aspecte de laberint, en elles l’escalada en bloc ha trobat un autèntic paradís. Gran interfície urbana doncs, fins a 7 pobles i una gran extensió d’urbanitzacions esquitxen un mapa que obligarà a una lectura precisa i una bona elecció d’itinerari.

MAPA

SERRALADA LITORAL

Realitzat durant 2011 i 2012. 
Ampliat i revisat per a la prova hivern 2013-2014

Moltíssims detalls, molts més dels que són habituals en una mapa de rogaining.

El mapa no marca els diferents graus de penetrabilitat de la vegetació.

Hi ha grans finques privades que esquitxen el mapa i que s’han senyalat com a zona privada i zona prohibida alhora per facilitar la lectura i l’elecció dels itineraris als corredors

Escala 1:20.000

Equidistància entre corbes de nivell: 10 metres.

Impressió en A3+ per a totes les curses. 

Realització

El treball de camp i dibuix del mapa ha estat realitzat per Pep Mayolas i revisat per l’staff Farra-O.

Criteris / comentaris

La cartografia és generalitzada com correspon a un mapa de rogaining. Tot i això és un mapa que té molt més detall del que sol ser habitual. Presenta un treball de camp exhaustiu en moltes zones.

Camins i corriols, s’han marcat gairebé la totalitat d'aquests. En zones de pas fàcil i on els corriols es multipliquen, s’ha simplificat. Els corriols poc precisos només s’han dibuixat allà on són imprescindibles per salvar zones de vegetació.

Tanques; s’han marcat totes aquelles que són significatives per la cursa. Els símbols de tanca passable o tanca en runes impliquen que aquestes es poden passar, normalment sense dificultat. El símbol de tanca impassable implica que està prohibit passar-la encara que sigui possible en el terreny

Roques; només s’han marcat aquelles que són importants per a la lectura de cursa o properes a fites. Això vol dir que només apareixen els elements més rellevants. A les zones d'atac o properes a fites tindreu una bona representació cartogràfica dels elements, aquest criteri no es mantindrà a la resta del mapa.

TRAÇATS

12 hores. Acostant-nos a les proves que es fan a Europa i a la resta del món. El terreny i el mapa ofereixen prous possibilitats perquè les omplint sense descans i sense avorrir-nos.

60 fites. Per les característiques del terreny serà impossible realitzar-les totes. A les zones més properes a la sortida-arribada hi haurà un nombre major de fites per afavorir als corredors de les proves més curtes. Els corredors de la prova de 12 han de tenir aquest concepte en compte. La complexa estructura del terreny, amb molt de relleu i desnivell a la façana litoral farà molt difícil el disseny d’un traçat guanyador únic. La vessant que dona al mar, està plagada de turons i petits cims amb grans desnivells i amb dificultat de poder evolucionar a cota. En la vessant nord del mapa serà més fàcil l’evolució per pistes principals però tot i això les fites ens obligaran a sumar desnivell.

El pas fora dels camins és possible i bastant còmode a moltes zones, pel que es poden fer moltes zones d’enllaç. Tingueu cura però, perquè no totes les zones són iguals. Especialment les rieres poden presentar barreres insalvables; per vegetació i pendent.


Rogaining Vilassar 2012 from Roger Ros on Vimeo.


+ info: http://rogaine2014vilassar.farra-o.cat/ 


comments powered by Disqus
Licencia Creative Commons Raid Aventura se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported