La Nova Fita, orientant curses de qualitat

Notícia | 08/02/2017

Parlem amb Mònica Aguilera i Marc Ràfols, fundadors de la Nova Fita.

La Nova Fita ha estat creada amb l’objectiu d’oferir serveis d’orientació i activitats de muntanya des de la seguretat, la protecció i el respecte al nostre terreny de joc: els espais naturals de muntanya.
Les activitats a l’aire lliure son el fil conductor. Dissenyem activitats adaptades als diferents clients i segons els objectius que es volen treballar: activitats formatives, de lleure, d’empresa.

- Ens podeu explicar com va sorgir la idea de crear la Nova Fita, quina evolució heu fet i en quin punt us trobeu?

La Nova Fita és una reconversió d’un club que es deia La Fita. Quan la Mònica Aguilera i el Santi Guillén es van afegir al projecte, vam passar a dir-nos La Nova Fita. La idea era oferir a tot aquell que li interesses la possibilitat d’organitzar curses, cursets, circuits, xerrades... tot al voltant del món de les curses d’orientació. Al final som la Mònica Aguilera i el Marc Ràfols. Ens hem obert una mica per adaptar-nos al que vol la gent, i ara tant fem curses de trail com cronometratges. Sempre hi ha present la idea de créixer, però ens trobem molt còmodes en aquest format que nosaltres fem tota la feina.


- La Nova Fita ofereix un ampli ventall de serveis relacionades amb les activitats outdoor a organitzadors, col·lectius i empreses, però sobretot, també organitzeu competicions directament, en concret aquest 2017 4 rogaines, és la vostra especialitat? Què té aquest esport que ha tingut un creixement tan exponencial durant els darrers anys?

És cert que, a part dels cronos, l’ultra que fem a Collserola, la CAT700, el que fem de manera més regular són els rogaines. És un format de curses d’orientació que dóna molt de joc a qui hi participa i nosaltres hi podem treballar molt còmodament. Segurament el que ha fet créixer la participació a les curses d’orientació ha estat precisament els rogaines. És l’única especialitat de les curses d’orientació que has de fer en equip, i això dóna joc a poder-hi participar amb amics, parents, companys de feina. Sempre n’hi ha que no n’han fet mai, o que no en saben prou, però no és problema perquè vas acompanyat i et recolzes en els companys. Això ha fet que no faci tanta angúnia participar-hi per primera vegada.


- Quins consells donarieu a totes les pesones que es vulguin iniciar en els rogaines?

Per començar a fer un rogaine no hi ha gaires consells: llançar-s’hi amb ganes. És tan divertit que qualsevol persona a qui li agradi la muntanya s’ho passarà bé. De fet, moltes vegades gent que comença amb certa reticència, al cap de 3 o 6 hores arriben emocionats.

capcalera RA_2017_gran

capcalera 6P 2017 gran


- Quins són els factors més importants a tenir en compte per un equip que vulgui aconseguir un bon resultat?

Nosaltres creiem que són tres:

1.La compenetració entre els diferents membres de l’equip. És important que hi hagi una bona entesa, que no costi decidir el que es fa i que sempre hi hagi sintonia.

2.L’estratègia a l’hora de dissenyar el recorregut que es vol fer. És una capacitat que s’adquireix amb la pràctica. Per fer-ho bé s’han de tenir en compte el quilometratge, els desnivells, el valor dels punts de control, la concentració dels controls i tenir en compte el temps per arribar a meta.

3.Evidentment l’estat físic de l’equip. Però tan important com l’estat físic és ser conscient de les pròpies capacitats i no dissenyar recorreguts ni massa llargs ni massa curts.


- Aquest 2017 celebrareu els 2 dies de l'Anoia, rogaine a peu dissabte més MTBO Rogaine diumenge. Creieu que la MTBO també té potencial per fer tant creixement com el rogaine a peu? que li falta per fer el creixement? 

La veritat és que ja fa anys que organitzem la 6Pedals, tot i que ara feia uns anys que havíem estat sense fer-ne. Nosaltres hi creiem en el format MTBO, però no devem saber transmetre prou bé el nostre convenciment, perquè de moment la participació sempre ha estat més baixa del que esperàvem. La clau seria aconseguir que vinguessin uns quants ciclistes de muntanya i que els agradés. Aquests farien de reclam, tot i que de vegades els agrada més pedalar seguint algú que no pas haver de decidir on van quan hi ha una cruïlla.

cartell rogaine 2017 cat (Large)

+info:  Inscripcions obertes als 2 dies de l'Anoia

+info: Els 2 dies de l'Anoia, dissabte 25 Rogaine a peu i diumenge 26 els 6 pedals MTBO Rogaine

+info: http://www.lanovafita.com/ca/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marc Ràfols

Nascut a Barcelona, és filòleg de formació.
És corredor de muntanya, amb mapa o sense. Després de passar per càrrecs directius al seu club i a la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya, ara es dedica a organitzar activitats diverses amb els seus socis: cursos, estades, orientació, curses… A punt per perdre’s, perdut o ressituat, però sempre per muntanya.

Mònica Aguilera

Nascuda a Barcelona és llicenciada en Ciències de l’Educació Física i l’Esport.
Té una àmplia experiència professional en l’organització d’activitats esportives i formatives en el medi natural des que l’any 1999 va crear la seva primera empresa de serveis d’activitats de lleure.
Corredora d’ultratrails de muntanya i raids d’aventura. Ha guanyat entre altres proves la Marathon des Sables 2010 (250km), la Transgrancanaria (123km) i el Trail Aneto 2009 (79km). Ha pujat en dues ocasions al podi del prestigiós Ultra Trail del Mont Blanc (166km), finalitzant al 2007 en segona posició i al 2009 en tercer lloc.
Entre el seu palmarès esportiu en raids d’aventura destaquen els dos Campionats de la Copa del Món de Raids, el X-Adventura Raid Series World Cup, aconseguits els anys 2000 i 2001. I el Campionat del Món veterà d’ OBM (orientació en bicicleta de muntanya) aconseguit el 2015.
www.monicaaguilera.com

comments powered by Disqus
Licencia Creative Commons Raid Aventura se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported