Antioquia Trangoworld con Xavi Rodríguez

Entrevista | 13/01/2014

Entrevistamos a Xavi Rodríguez del equipo Antioquia Trangoworld que obtuvo la 14ª posición en el mundial de Costa Rica.

------------català--------------

- Com descriuries l’ARWC CostaRica des de tots els punts de vista?

Els recorreguts han estat massa llargs. Cada etapa era interminable. Massa llargues i aborrides. Semblava que tot el raid estigues fet per a possar-te al limit. Equips del maxim nivell, per mi estava el millor del mon, desde el primer a l'ultim, crec que no hi havia cap equip que anes a veure el que passa. Tots els equips superpreparats en tots els aspectes (material, alimentació, programació de descans, carritos kaiak, farmaciola especial per ampolles). Un nivell de preparacio i planificació que no havia vist mai. La organitzacio..... 


- Quins aspectes valores més positivament i negativament de l’ARWC?

Positivament: experiencia personal, la convivencia amb la resta de companys d'equip, el companyerisme amb la resta d'equips, haver conegut indrets inòspits d'un país impresionant. 

Negativament: Preu d'inscripcio desorbitat, la poca cobertura per ser un mundial. Amb 8000$ D'inscripcio, tenir que portar-te la manxa del kaiak, tenir q transportar 20km els kaiaks per carretera, pagar-te nits extra d'hotel quan arribes a meta, poc control de l'organitzacio en etapes superllargues. 


- Com valoreu l’experiència a nivell d’equip, i tu en concret a nivell personal?

Per mi ha estat l'experiència més brutal i això ho tindré per sempre. Suposo que estarà a la ment de tots els riders durant molts i molts anys. L'experiencia personal amb l'equip, afrontant situacions límit, en les que el teu cos diu prou, però que valores tot l'esforç que ha costat arribar a estar entre els millors del món i, decideixes seguir. Negativament, el desgast fisic. Fa un mes que va iniciar el mundial i encara estic recuperant-me. Només tinc ganes de dormir i menjar. No m'havia passat mai. 


- Amb aquesta aventura haureu adquirit molta experiència i coneixements, podries concretar quins aprenentatges i aquells aspectes que afrontaríeu diferent?

En cada raid s'apren molt. En els d'un dia, en els de dos, en els de 4... En un de 10 dies encara més. La veritat que ens va sortir una cursa molt bona. 
El que fariem diferent, entrenar més en caiac, ho vam passar molt malament física i mentalment ens adormiem constantment. Cuidar més els peus des del principi per no tenir ampolles. 


- Quin va ser el moment més dur i com el vau afrontar?

En el moment que s'acaben les piles remant. Els braços no donen per més i si no remes no avances. Et comença a entrar son i es tanquen els ulls. És una sensació molt rara que no pots controlar. 
Vam començar fent una hora remant i 5" de descans (dormint, menjant o bevent), poc a poc els trams de rem s'escurçaven a 50', 30' i en els ultims kms de l'ultim kaiak vam arribar a fer 15' i 3' de dormir. L'altra va ser les 11 hores que vam perdre buscant l'última fita.  Et desesperes sabent que estas al lloc i no trobar el pas per creuar un riu on hi ha un pont. Ho vam solucionar buscant un lloc on mejar i beure i, sense presa, provant a entrar al riu per tot arreu. 


- Alguna anècdota? 

La bona acolloda que ens van donar les tribus indígenes Cabecas, que no parlaven espanyol, que ens van donar menjar i un llit per dormir 1 hora. 


- Propers reptes i objectius per la temporada 2014? 

Segurament el mundial 2014 a Ecuador. Ara recuperar les cames. 


----------castellano------------

- Cómo describirías el ARWC de Costa Rica desde todos los puntos de vista?

Los recorridos han sido demasiado largos. Cada etapa era interminable. Demasiado largas y aburridas.  Parecía que todo el raid estubiera hecho para ponerte al límite.  Equipos del máximo nivel, de lo mejor del mundo, creo que no había ningún equipo que fuera a pasear.  Todos los equipos superpreparados en todos los aspectos (material, alimentación, programación del descanso, carritos kayak, botequín especial para ampollas).  Un nivel de preparación y planificación que no había visto nunca.  La organización.....


- Qué aspectos valoras más positiva y negativamente?

Positivamente la experiencia personal, la convivencia con los compañeros, el buen ambiente con los otros equipos, haber conocido lugares inóspidos de un país impresionante.

Negativamente el precio de la inscripción desorbitado, la poca cobertura para ser un mundial.  Con 8.000$ de inscripción, tener que llevarte la mancha del kayak, tener que trasnportar 20Km los kayaks por la carretera, tener que pagarte noches extra de hotel cuando llegas a meta, poco control de la organización en etapas muy largas.


- Cómo valoráis la experiencia a nivel de equipo y tu en concreto a nivel personal?

Para mi ha sido la experiencia más brutal y esto lo tendré para siempre.  Supongo que estará en la mente de todos los raiders durante muchos años.  La experiencia personal con el equipo, afrontando situaciones límite en las que tu cuerpo dice vasta, pero donde valoras todo el esfuerzo que te ha costado llegar a estar entre los mejores del mundo y decides tirar adelante.  Negativamente el desgaste físico.  Hace casi 2 meses que inició el mundial y aún estoy recuperandome. Solo tengo ganas de dormir y comer. No me había pasado nunca.


- Con esta aventura habréis adquirido mucha experiencia, podrías concretar que aprendizajes y qué afrontaríais diferente?

En cada raid se aprende mucho. En los de 1 día, los de 2, 3, 4...y en uno de 10 todavía más.  La verdad es que nos salió una carrera muy buena.  Lo que haríamos distinto, entrenar más en kayak ya que lo pasamos muymal física y mentalmente nos dormíamos constantemente.  Cuidar más los piés des del principio para no tener ampollas.


- Cuál fué el momento más duro y cómo lo afrontásteis?

El momento en que se acababan las pilas remando.  Los brazos ya no dan para más, y sino remas no avanzas. Empieza a entrar sueño y se cierranlos ojos.  És una sensación muy rara que no puedes controlar.  Empezamos haciendo 1h remando y 5' de descanso (durmiendo, comiendo o bebiendo), poco a poco los tramos de remo se acortaban a 50', 30' y y en los últimos Km hacíamos 15'/3'.  La otra situación difícil fué perder 11h buscando 1 baliza. Te desesperas sabiendo que estás en el sitio y no encuentras el paso para cruzar el río dónde tendría que haber un puente.  Lo solucionamos buscando un sitio donde comer y beber y, sin prisa, probando de entrar al río portodos los sitios.


- Alguna anécdota?

La buena acogida que nos dieron las tribus indígenas Cabecas, queno hablaban español y que nos dieron de comer y una cama para dormir 1 hora.


- Próximos retos y objetivos para el 2014?

Seguramente el mundial 2014 a Ecuador.  Ahora a recuperar las piernas.


+info: 

Entrevista a Pep Sanchez
http://www.raidaventura.org/articles/8rJJwFyKD5

comments powered by Disqus
Licencia Creative Commons Raid Aventura se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported